Wat is een Sjamaandrum ?

 

Een Sjamaandrum is gebouwd om er op te trommelen logisch.
Maar waarom en hoe?
Je kunt drummen voor jezelf om de drukte van de dag weg te laten weg vloeien, maar vaker zal de sjamaandrum gebruikt worden voor rituelen, ceremonies en drumcirkels.

De Sjamaandrum brengt mij in een verhoogde staat van concentratie, waardoor  alles wat wordt gedacht of uitgesproken, een sterkere lading krijgt. Zeker bij healings.

Sjamaandrums zijn er met een enkel vel aan één kant of een dubbel vel  aan beide kanten een  bespannen. De sjamaandrum, is het geestelijke voertuig van de drummer/Sjamaan, (ik ben geen sjamaan)en is een platte ronde- of ovale trommel welke met dierenhuid is bespannen. 

De klank wordt bepaald door de afmetingen van de drum, de houtsoort en het soort vel (plus de dikte en de preparering daarvan). En de stick.
Meestal bepaal  je vooraf  van welke huid je de drum wilt maken of kopen.
Bijvoorbeeld van een het hert, de koe, paard of geit. (Mijn drum is van Afrikaanse geit)
Misschien klinkt dat een beetje vreemd in je oren, maar elk dier heeft zo zijn eigen specifieke kenmerken en dat moet weer bij jou passen.
Ook is belangrijk dat je weet welk houtsoort je wilt gebruiken.

De drum is vaak behangen met krachtvoorwerpen, zoals veren, mineralen, metalen ringen en belletjes die de energie van zijn spirithelpers vertegenwoordigen of de energie uit de andere realiteit vasthouden. ( bij mij heb ik kralen op de achterkant gemaakt, evenals de staart van mijn overleden paard)
Er kunnen afbeeldingen op het vel staan van totemdieren of de drum kan worden geschoren en beschilderd worden, spirithelpers of andere symbolen die de drummer of Sjamaan  bijstaan tijdens zijn trancereis.

De sjamaandrum is voor de Sjamaan, net als de Sjamaanratel en fluit, een magisch  en ritueel heilig voorwerp.
Het handvat waar de drummer/Sjamaan de drum mee vasthoudt moet worden beschouwd als de geest van de drum.

Doorgaans vraagt een Sjamaan aan het dier of zijn huid mag worden gebruikt voor de drum. Vervolgens vraagt de nieuwe eigenaar aan de drum om samen te werken om zo te kunnen healen of een ceremonie te vieren.

De drum is een krachtig en diep medicijn en is in staat om onze ziel te raken. Hoe meer we er in mee  instemmen en toelaten, hoe meer openbaringen ons worden getoond.
De drum wordt gebruikt om onze geest en lichaam te genezen, met de trilling van het vel, ons hart en met dat van Moeder Aarde. Omdat de ronde drum Moeder Aarde vertegenwoordigd en de 4 windstreken.

Eenmaal af en een paar maanden gedroogd, is het echt jouw drum. Jij bepaalt zelf het ritme. Dat gaat op je gevoel. (verbind je met het ritme van je eigen hart en van Moeder Aarde.)

De meeste mensen willen graag dat hun Sjamaandrum wordt ingewijd tijdens een sjamanistisch ritueel.  Wat een versterkt effect geeft.

Sacha vroeg mij eens om mijn drum eens mee te nemen naar een Droomconcert wat hij samen met Irene Brakman gaf. Hij heeft mijn drum is speciaal ingewijd tijdens de Droomconcert avond. Een hele eer vond ik het. En ik was er intens blij mee.

Naast het serieuze gebruik, kun je ook gewoon lekker op de drum spelen.
Maar altijd met respect naar je drum toe.

Denk eraan dat als jouw drum helemaal klaar is het een heilig voorwerp is …en  niemand mag ongevraagd aan jou/mijn drum komen of zelfs maar aanraken.
Behandel hem/haar met Liefde en respect.
Jouw drum is een Heilig instrument.
Wij zijn heilig en de drum is heilig, het geluid is heilig.

Ik heb mijn drum naast de healings ook veel gebruikt in het bos net na mijn scheiding.
Om verdriet van mij af te drummen. Ook loslaten kun je doen met je Sjamaandrum.
Of even lekker uit je hoofd komen en rust in je denken en hart vinden.

Tijdens de drum healings heb ik een Indiaan Gids (Jacoebo) bij mij die de healing en de kracht van de drum versterkt en mij beschermd.

 

Heb je vragen: Ga dan naar mijn Contact formulier.